Warm de winter door

De zomer heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de herfst. Een periode waarin we ons zo goed mogelijk voorbereiden op het stookseizoen. De prijzen voor levensonderhoud, maar vooral voor stroom en gas zijn hoog. We zijn ons ervan bewust dat voor een flinke groep in onze samenleving de energierekening komende winter niet of nauwelijks betaalbaar zal zijn. En ook als je financieel wat meer ruimte hebt, wil je de energierekening uiteraard zo betaalbaar mogelijk houden.

Isoleer je woning
In deze themaweek beginnen we natuurlijk met benadrukken dat het goed isoleren van je huis helpt om het huis op temperatuur te houden – in de zomer én in de winter. Een overzichtelijke bijdrage met tips en maatregelen vind je op de website van onze collega’s van Milieu Centraal. Ook hebben veel gemeenten energiecoaches beschikbaar die je op weg kunnen helpen. Zowel technisch als financieel. Kijk op je gemeentewebsite en laat je natuurlijk ook hier op de website inspireren.

Pas je aan
Uit onderzoek is gebleken dat bewoners puur door gedrag zorgen voor grote temperatuurverschillen in woningen die verder identiek zijn! Zo kun je veel energie in huis besparen als je alle tussendeuren sluit en alleen de ruimte verwarmt waar regelmatig mensen zijn. Deurdrangers of deurveren zorgen ervoor dat deuren vanzelf dichtgaan. Handig als jij of je huisgenoten regelmatig vergeten om de deur dicht te doen. En comfortabel, want zo blijft de warmte in de kamer en voel je minder tocht.

Warme trui
En dan is er natuurlijk nog die extra warme trui. Met goede warme kleding kun je de verwarming langer uit laten en is de kans groot dat als je dan toch moet stoken, dit op een lagere temperatuur kan. Des te lager, des te meer je kunt besparen. Iedere graad minder verwarmen, bespaart zo’n 6% aan energie en CO2-uitstoot.

Tot slot: van het aardgas af
Overweeg je om van het aardgas af te gaan? Check dan eerst of er een buurtcollectief of ander bewonersinitiatief is waar je bij aan kunt sluiten. Is dat er niet, denk dan na over een systeem waarmee je je woning niet alleen verwarmt, maar ook kunt koelen. Vloer- en wandsystemen zijn daar het meest geschikt voor. Deze zijn duurder in aanschaf, maar hebben vaak een langere levensduur waardoor ze die hogere prijs terugverdienen. Bovendien krijg je er het comfort van koeling voor terug.

Logo Klimaatverbond Nederland

Contact