Logo Nationale Isolatieweken

Warm in de winter en koel in de zomer

Met de hoge prijs voor stroom en gas wil iedereen zijn energierekening zo laag mogelijk houden. Dan denken wij in Nederland altijd als eerste aan “hoe houden we het warm?”. Met de zomer voor de deur is het minstens zo belangrijk om te bedenken hoe we het in huis koel houden.

Voorkomen is beter dan genezen!


De belangrijkste stap bij het koel houden van het huis is het buitenhouden van de warmte. Dat doet u als volgt:

  • Isoleer uw woning. Door dezelfde ramen, muren en kieren waardoor de kou naar binnen komt, komt ook de warmte naar binnen. Twee vliegen in één klap dus. Belangrijk om te onthouden: als uw woning goed is geïsoleerd, kan de warmte moeilijker weer naar buiten. Daarom is goede ventilatie belangrijk.
  • Hou de zon aan de buitenzijde van het raam tegen. Zonlicht dat door glas gaat, wordt omgezet in warmte. Denk maar aan de werking van een kas. Een boom voor het huis houdt zonlicht goed tegen en zorgt dat u ook in de schaduw buiten kunt zitten. Buitenzonwering werkt ook erg goed.
  • Zorg voor een groene tuin. Stenen slaan heel veel zonlicht op in de vorm van warmte, die ze vervolgens ook weer uitstralen. Een groene tuin is een koele tuin.


Uit onderzoek is gebleken dat bewoners puur door gedrag zorgen voor grote temperatuurverschillen in woningen die verder identiek zijn! Dat gedrag gaat vooral over het gebruik van zonwering en de wijze van ventileren. Als de warmte eenmaal binnen is, wilt u natuurlijk uw woning luchten om de warmte af te voeren. Maar:

  • Hou overdag ramen en deuren gesloten. Ga pas ventileren als het buiten koeler is dan binnen. Pas ’s avonds (of bij hele warme nachten bij zonsopkomst) is het buiten koel genoeg om de boel open te gooien. Zet vooral ramen en deuren tegen elkaar open. Zo ontstaat er een luchtstroom waardoor de warme lucht sneller de woning verlaat.


Nog een aantal tips om ook uzelf koel te houden:

  • Drink voldoende. Voldoende kunnen zweten is belangrijk. Zweet dat verdampt op uw huid onttrekt namelijk warmte aan uw lichaam. Dat vocht moet u natuurlijk wel weer aanvullen.
  • Zorg in huis voor een luchtstroom. Hiervoor kunt u een ventilator gebruiken. De luchtstroom die ontstaat voelt koeler aan op uw huid en helpt bij het verdampen van zweet.
  • Als u doucht, douch dan lauw. Een koude douche zorgt ervoor dat de poriën in uw huid zich sluiten. Hierdoor raakt uw eigen lichaamswarmte “opgesloten” en krijgt u het dus meteen na het douchen weer warm.


Tot slot: van het aardgas af
Overweegt u om van het aardgas af te gaan? Denk dan na over een systeem waarmee u uw woning niet alleen verwarmt, maar ook kunt koelen. Vloer- en wandsystemen zijn daar het meest geschikt voor. Deze zijn duurder in aanschaf, maar hebben vaak een langere levensduur waardoor ze die hogere prijs terugverdienen. Bovendien krijgt u er het comfort van koeling voor terug.

Logo Klimaatverbond Nederland
Warm in de winter en koel in de zomer
Logo Nationale Isolatieweken

Contact