Logo Nationale Isolatieweken

Je huis isoleren heeft veel voordelen

Een goed geïsoleerd huis heeft in de winter geen last van kou en tocht en verliest geen warmte naar buiten. Hierdoor hoef je minder hard te stoken om je huis te verwarmen en bespaar je op je energieverbruik. Een ander groot voordeel van woningisolatie is dat het in huis aangenamer aanvoelt. In de winter warmer en in de zomer juist koeler.

Isoleren kan op elk moment, maar kun je ook goed combineren met onderhoud of een verbouwing. Je kunt alles in één keer doen of stap-voor-stap. Je kunt dingen zelf doen of laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om het isoleren van je huis te financieren. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek, subsidies of speciale leningen met aantrekkelijke voorwaarden.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is in de meeste gevallen vrij snel gebeurt en je ervaart direct de voordelen. Je hebt warmere voeten en minder last van tocht en vocht in huis. Ook verbruik je minder energie omdat je via de vloer geen warmte verliest naar de kruipruimte of bodem onder je huis.

Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Een dak met matige isolatie verbeteren naar (zeer) goede isolatie is ook de moeite. Met dakisolatie bespaar je flink op je energieverbruik en woon je warmer in de winter en koeler in de zomer.

Gevelisolatie

Gevelisolatie zorgt voor energiebesparing en wooncomfort. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Heeft je huis geen spouw? Dan is isolatie van de gevel aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) een alternatief.

Isolatieglas

Met isolatieglas blijft de warmte binnen. Hierdoor bespaar je energie en heb je minder last van kou en tocht bij het raam en geluidsoverlast van buiten. Heb je nog enkel- of dubbelglas? Vervang dit dan door HR++ glas. Triple glas heeft drie isolatielagen en isoleert nog beter.

Kleine besparende maatregelen

Er zijn ook kleine besparende maatregelen waarmee je energie bespaart en het in huis comfortabel maakt. Denk aan naden en kieren dichten, radiatorfolie plaatsen en verwarmingsleidingen isoleren. In de kluswijzers lees je hoe je deze simpele doe-het-zelf klussen het beste kunt uitvoeren. De benodigde materialen zijn te koop in de bouwmarkt en doe-het-zelfwinkel.
De eerste stap is je huis goed leren kennen. Loop eens door je huis en kijk waar je al isolatie hebt en waar nog niet. Hiervoor kun je de Isolatie-zelfscan van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal gebruiken. Heb je een beeld van jouw kansen om je huis (verder) te verduurzamen? Zorg dan dat je je goed informeert over de mogelijkheden die passen bij jouw woonsituatie en wensen.
Zelf doen en/of laten doen?
Ben je handig en kies je ervoor om zelf isolatiemaatregelen door te voeren in huis? Raadpleeg dan eerst de kluswijzers en vraag waar nodig de bouwmarkt om advies. Laat je de isolatie liever uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf? Dan voert dit bedrijf eerst een isolatiescan bij jou thuis uit op basis waarvan je een advies op maat en offerte krijgt. Kiezen voor een combinatie tussen zelf doen en laten doen kan natuurlijk ook.

Hoe financieren?
Voordat je geld bespaart door isolatie moet je natuurlijk eerst investeren in het aanbrengen van isolatie. Er zijn verschillende mogelijkheden om het verduurzamen van je huis te financieren. Met je spaargeld, in je hypotheek of met een speciale verduurzamingslening. Daarnaast biedt de overheid verschillende subsidies. Een financieel adviseur kan je helpen te berekenen wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Sommige gemeenten geven subsidies voor kleine energiebesparende maatregelen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.
Bekijk onze video's

Kluswijzers

Wil je zelf aan de slag met het aanbrengen van isolatie? Raadpleeg dan eerst onze kluswijzers. Hierin staat precies beschreven hoe je de klus duurzaam, veilig en gezond kunt uitvoeren. De kluswijzers zijn tot stand gekomen in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Logo Nationale Isolatieweken

Contact